Szomód Község hivatalos honlapja

  • Betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • Betűméret csökkentése
Német Nemzetiségi Önkormányzat

Nemzetiségi óvodabál

A felsőgallai Német Nemzetiségi Óvoda nevelőtestülete és szülői közössége szeretettel hív és vár minden kedves érdeklődőt a jótékonysági óvodabáljára a Széchenyi Művelődési Házba,
2019. május 4. szombat 19:30 órai kezdettel.
Jegyár vacsorával 4500, -Ft/fő, vacsora nélkül a belépő 3000 -Ft/fő.

Érdeklődni a következő telefonszámokon vagy személyesen a felsőgallai óvodában lehet:
34/324-562; 30/579-20-99; 30/578-29-55

 

Farsangi Sváb Bál 2015

 

Szilveszteri túra 2014

December 30-án, 9 órakor indul a hagyományos szilveszteri túra a Helytörténeti Gyűjtemény épületétől. Az útvonal még egyeztetés alatt van, így erről majd a faluban kihelyezett plakátokon és a facebook oldalunkon lehet informálódni. A túra Búzer Guszti bácsi pincéjénél ér véget. Részvételi költség: 500 Ft (amely tartalmaz egy pár virslit, forralt bort, meleg teát)

Jelentkezni lehet Búzer Gusztávnál (30/282-9050) vagy

Schamberger Dóránál (30/401-1942).

 

Meghívó - Újévi koncert 2015

Mindenkit szeretettel várunk 2015. január 3-án (szombaton) 16 órakor a Művelődési Házba Újévi koncertre, melyen fellép a Szomódi Fúvószenekar és a Gyermek Tánccsoport.

 

IV. Dalostalálkozó

 

VIII. Őszi Zenei Fesztivál

A részletekért kattintson ide.

 

Meghívó -Komárom-Esztergom megyei németek mindennapjai a betelepítés utáni száz évben

 

MEGHÍVÓ

2014. március 19-én19 órától

helyszín: Szomód, Művelődési Ház

Előadó: Schmidtmayer Csaba

a Tatai Kuny Domokos Múzeum munkatársa,

néprajzkutató

téma: Komárom-Esztergom megyei németek

mindennapjai a betelepítés utáni  száz évben

szervező: Német Nemzetiségi Önkormányzat Szomód

 

Német Nemzetiségi Önkormányzat - Német lista

Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

Német Lista – a legjobb választás!

Kedves Honfitársaink!

Hosszú évek után a magyarországi németek 2014 tavaszán végre saját jogon juttathatnak képviselőt a Magyar Országgyűlésbe! A Német Lista lehetőség, hogy a német nemzetiség sorsát ne csak pártpolitikai érdekek határozzák meg a magyar parlamentben.

Bővebben...
 

Nemzetiségi választás 2014

Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata

Német Lista – a legjobb választás!

Kedves Honfitársaink!

Hosszú évek után a magyarországi németek 2014 tavaszán végre saját jogon juttathatnak képviselőt a Magyar Országgyűlésbe! A Német Lista lehetőség, hogy a német nemzetiség sorsát ne csak pártpolitikai érdekek határozzák meg a magyar parlamentben.

 

Bővebben...
 

Meghívó - Farsangi Sváb Bál

 

Újévi koncert 2014

 

Meghívó - III. Dalostalálkozó

A Szomódi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Szomódi Énekkar nevében tisztelettel meghívjuk Önt és családját a III. Dalostalálkozóra, melynek

Időpontja: 2013. november 23. (szombat) 16 óra
Helyszíne: Szomód, Művelődési Ház

Fellépnek:
Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar
Alsógallai Német Nemzetiségi Dalkör
Szigetszentmiklósi Német Hagyományőrző Kórus
Szomódi Énekkar

Mindenkit szeretettel várunk!

 

VII. Musikfest im Herbst – Őszi Zenei Fesztivál

Október 19-20. hétvégén ismét megtelt a művelődési ház udvara és nagyterme, hiszen a Német Nemzetiségi Önkormányzat tartotta itt már a hetedik Musikfest rendezvényét. Szombaton zenés ébresztővel indult a programsorozat, majd déltől megérkeztek a kézművesek, akik kínálták szebbnél szebb portékájukat. Kóstolhattunk sajtot és mézet, vásárolhattunk kerámiákat, kékfestő kelméket, gyöngyöt, karkötőt, virágdekorációt, fafaragványokat, bio szappanokat, ólomkatonát, kukoricacsuhéból készített dísztárgyakat. A gyerekek nagy örömére különféle állatokat is megnézhettek, megsimogathattak. A színpadon a helyi német nemzetiségi gyermek tánccsoport mellett a pusztavámi és a vértessomlói csoportok mutatkoztak be. Őket a kecskédi Burschen Kapelle zenekar követte színvonalas műsorukkal. A régi könyvtár épületében a Hagyományőrző Egyesület rendezett be kiállítást a falu múltjáról, valamint vetítés keretében idézhettük fel a múltat, ahol többen magukat is felfedezhették a régi diaképeken. Csákai László református lelkész és felesége zenés áhitata mindenkit meghatott és közös éneklésre buzdított.

Bővebben...
 

Meghívó - Vendégségben a Múzeumban záróprogram

Sok Szeretettel hívunk és várunk a Vendégségben a múzeumban záróprogramjára október 4-én 17-órára a Tatai Német Nemzetiségi Múzeumba.

Programzáró, az elmúlt fél év rövid összefoglalója

Őszi finomságok,szőlő,bor,pogácsa...

Fellép a Die Lausbuben zenekar

Szomód Német Nemzetiségi Önkormányzat

Meghívó

Wir laden Sie ein und warten auf Sie sehr hezrlich zum Schlussprogramm der Programmreihe „Zu Gast im Museum” am 4. Oktober 2013 um 17 Uhr ins Ungarndeutsche Museum Tata.

Programschluss, kurze Zusammenfassung des vorigen Halbjahrs

Herbstleckereien, Trauben, Wein, Pogatschen…

Auftritt: Die Lausbuben Kapelle

Die Ungarndeutsche Selbstverwaltung Sammet

 

Meghívó - Vendégségben a Múzeumban - Szomód 2013

Vendégségben a Múzeumban – Szomód 2013

Zu Gast im Museum – Sammet 2013

A Szomód Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Kuny Domokos Múzeum – Német Nemzetiségi Múzeum szeretettel meghívja Önt 2013. május 31-én 17 órai kezdettel a „Vendégségben a Múzeumban” programsorozat második programjára a tatai Német Nemzetiségi Múzeumba.

Fellép:

a szomódi Százszorszép Óvoda és az Íriszkert Általános Iskola német nemzetiségi tánccsoportja

Programok:

táncház
német népi játékok
gyermeknapi meglepetések

Minden érdeklődőt és gyermeket szeretettel várunk!

Meghívó

 

Szomód Község Helytörténeti Gyűjteménye

2008-ban, a Musikfest im Herbst rendezvény programját színesítette a helytörténeti gyűjtemény, kiállítás megnyitója. Lelkes munkával fogtunk neki 2008 év elején, hogy rendbe tegyük a Művelődési Ház udvarán álló elhanyagolt, eddig kihasználatlan helyiséget. A helyi újságon keresztül felhívást intéztünk a lakosok felé, hogy gyűjtsék össze azokat a régi holmikat, tárgyakat, bútorokat, amik méltó helyre kerülnének a kiállításon. Miután sok munkával felújítottuk a termeket, elkezdődhetett a tárgyak, bútorok, textilek, konyhai eszközök, szerszámok, régi fényképek elhelyezése. A nyár közepe óta hetente többször tettünk-vettünk a helyiségben, hogy a megnyitóra egy színvonalas, értékekkel és emlékekkel teli gyűjteményt mutathassunk be a szomódiaknak. Itt szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki hozzájárult a tárgyi feltételek teljességéhez, vagy lelkes munkájával segítette a termek rendbetételét. Az adományozók és a segítők névsora a helytörténeti kiállítás épületében olvasható.  A megnyitó óta folyamatosan látogatnak vendégek, hol többen, máskor kevesebben, hogy megtekintsék a kiállítást.  Sokan felfedezik a már rég elfeledett használati eszközöket, berendezési tárgyakat, és itt, méltó helyükön ismét feleleveníthetik a múltat. A kiállítás egy fotógyűjteménnyel is büszkélkedhet, amit egy helyi lelkes lakos gyűjtött, majd kis retusálás után újra előhivatásra került, hogy mindenki megtekinthesse. Reméljük, az évek során gyűjteményünk gyarapszik, illetve cserélődik, és idővel igazi tájházzá válik egy szebb, méltóbb helyen. Jó szívvel és nagy szeretettel várunk minden kedves helyi és nem helyi vendéget, látogatót, tekintse meg a gyűjteményt, és töltsön el egy rövid időt a múlt emlékei között.

 

Helytörténeti Múzeum

 

Német Nemzetiségi Önkormányzat

2006-ban határoztuk el, hogy községünkben is létrehozzuk a német kisebbségi önkormányzatot, hiszen van mire alapoznunk, hagyományaink, zenekarunk és a csapatszellem, az összetartozás. Az a 4 év megmutatta, hogy volt értelme a kezdeményezésnek, hiszen a falu életének kulturális programjait nagymértékben színesítettük. Kultúrcsoportunk jelenleg egy működik, a Szomódi Fúvószenekar (Blas Kapelle aus Sammet), de annál nagyobb elismertséggel. Részt vesznek rendszeresen a szomszédos települések rendezvényein (Víz-Zene-Virág Fesztivál, Kocsitoló Verseny, mazsorett fesztiválokon, hangversenyeket adnak önállóan is. Községünkben működik még a Szomódi Német Nemzetiségi Gyermek Tánccsoport, ahol óvodások és általános iskolások tanulják a nemzetiségi táncokat Zink Helga vezetésével. A tánccsoport 2009-ben alakult, azóta több fellépésük is volt. Évente a következő programokat szervezzük meg: újévi koncert, farsangi bál, autóbuszos kirándulás, pünkösdi koncert, búcsúi térzene, gyermeknap, Musikfest im Herbst és Süteménysütő verseny (2013. október 19-20.), dalostalálkozó, adventi hangverseny, szilveszteri túra. Jó kapcsolatot ápolunk a két egyházi felekezettel is, a katolikus egyházközséggel közösen a Musikfest alkalmából megemlékezünk a községünkben élt német nemzetiségűekről. A református egyházközség által szervezett zenés áhitatok rendszeres segítői, résztvevői vagyunk.

 

Munka és Rendezvényterv

Szomód Német Nemzetiségi Önkormányzat 2020. évi rendezvényterve:

Január 4. Újévi koncert - Szomód Művelődési Ház 16:00

Február 1. Ápoljuk Hagyományainkat - Német Nemzetiségi Disznóvágás - Szomód Yo-Zanti 8-18: 00-ig

Február 15. Szomód Sváb bál - Szomód Művelődési Ház 20:00-tól

Április 24. TrachtTag (táncház viseletben) - Szomód Művelődési Ház 18:00

Május 1. Hagyományápoló Májfa állítás

Május 23. Nemzetiségi Kirándulás

Május 31. Pünkösdi Hangverseny - Szomód Művelődési Ház 18:00

Július 20-24-ig Tánctábor - Szomód Művelődési Ház és Tájház

Október 16-17-18. Musikfest - Szomód Művelődési Ház és Tájház

November 18. Szomód NNÖ ülés Közmeghallgatás - Szomód Művelődési Ház 18:00

November 21. Dalostalálkozó - Szomód Művelődési Ház 16:00

December 30. Szilveszteri Túra - Szomód Tájház 9:00

 

Szomód Német Nemzetiségi Önkormányzat 2018. évi rendezvényterve:

2018. január 6. 18:00 óra – újévi koncert

2018. február 10. 20:00 óra – farsangi sváb bál

2018. február 17. – hagyományőrző disznóvágás

2018. május 12. vagy 26. – buszos kirándulás

2018. május 21. 17:00óra – Pünkösdi koncert

2018. július 23-27. – német nemzetiségi tánctábor

2018. október 19-21. – Musikfest im Herbst

2018. november 17. – Dalostalálkozó

2018. december 30. – szilveszteri túra

 

Szomód Német Nemzetiségű Önkormányzat 2013 . évi rendezvényterve

Január 5. Újévi koncert (Szomódi Fúvószenekar,Szomódi Német Nemzetiségű tánccsoport)

Február 02.Farsangi Sváb Bál (Zene Die Lausbuben)

Március 20. Előadás KEM települések újrenépesítése a XVIII. században (Schmidtmayer R)

Április 26.Zu Gest In Museum Tata Német Múzeumban bemutatkozik Szomód NNÖ

Május 11.Kirándulás Magyarországi Német Nemzetiségű településeinek felkeresése

Május 20.Pünkösdi Koncert(Szomódi Fúvószenekar,Szomódi Német Nemzetiségű tánccsop)

Május 31.Tata Német Múzeumban bemutatkozik a Szomódi német nemzetiségi tánccsoport

Június 28. Tata Német Múzeumban bemutatkozik a Szomódi Fúvószenekar

Július 24-25-26.Német hagyományőrző tánctábor és kézműves,játékos délután gyerekeknek

Július 26. Tata Német Múzeumban bemutatkozik a Szomódi Helytörténeti Egyesület

Augusztus 30.Tata Német Múzeumban bemutatkozik a Szomódi Énekkar

Szeptember 14.Szüreti Bál (Kulturális Bizottsággal szerv.)

Szeptember 27.Múzeumi program zárása- Közmeghalgatás

Október 19- 20.VII.Musikfest im Herbst tánc és zenei fesztivál

November 16 .III. Dalos találkozó(Szomódi Énekkar)

December 30. Szilveszteri túra

Szomód Német Nemzetiségi Önkormányzat 2013. évi munkaterve

Január 23.Szomód NNÖ ülés

Február 18.18 óra Szomód NNÖ ülés ( 2013 évi rendezvényterv-munkaterv)

Április 16. 18 óra .Szomód NNÖ ülés (I - negyedévi költségvetési beszámoló)

Július 16.18 óra Szomód NNÖ ülés (II - negyedévi költségvetési beszámoló)

Október 8.18 óra Szomód NNÖ ülés (III - negyedévi költségvetési beszámoló)

December 11.17 óra Szomód NNÖ Közmeghalgatás

December 11 18 óra Szomód NNÖ ülés

 

Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselői

Képviselők:

Búzer András elnök

Schamberger Dóra elnökhelyettes

Szabó Renáta képviselő

Zantleitner Nóra képviselő

Hartmann Ádám képviselő
 

Német Nemzetiségi Önkormányzat - Galéria

 

 

Gyermeknap

Gyermeknap

 

Farsangi Bál

Farsangi bál

 

Helytörténeti Múzeum

Helytörténeti múzeum

 

Musikfest

Musikfest

 

Sváb bál

Sváb Bál

 

Szomódi fúvósok

Szomódi Fúvósok

 

dvd1

 

 

dvd2

 

 

dvd3

 

 

dvd4

 

 


Bölcsődei férőhelyek kialakítása

Magyar Falu Program

BURSA HUNGARICA Ösztöndíjpályázat

Szomód Község Önkormányzata csatlakozott a hátrányos helyzetű felsőoktatási hallgatók, illetőleg felsőoktatási tanulmányokat kezdő fiatalok támogatására létrehozott Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2023. évi fordulójához.

Letölthető dokumentumok

Bursa A
Bursa B

Humán szolgáltatások fejlesztése térségi szemléletben

Ebtartók figyelem

Szomód Község Településképi Rendelete

Adatkezelési tájékoztató

Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek.
A sütik használatát bármikor letilthatja!
Bővebb információkat erről
Adatkezelési tájékoztatónkban
olvashat.